Tuesday, 26 March 2013

Cuka Epal

CUKA EPAL

400 ml
RM28 (termasuk pos seluruh Malaysia)



RM30
(termasuk pos seluruh Malaysia)


CARA MAKAN
1. Campurkan dalam masakan.
2. Letak dalam gelas dengan nisbah 1/5, 4/5 lagi dicampur dengan air. Amalkan minum pagi atau malam atau amalkan pagi dan malam untuk kesan terbaik.

KHASIAT CUKA EPAL


1. Merangsang pemecahan lemak 

2. Melancarkan perjalanan darah 

3. Menguatkan tenaga dalaman 

5. Melawaskan usus besar dan kecil 

6. Juga berfungsi sebagai: Anti-alergik, Anti-septik, Anti-anemia, Anti-ulcer 

7. Masalah kulit seperti jerawat 
8. Menghalang penyerapan atau timbunan lemak 
9. Meningkatkan metabolisme di bahagian tubuh tertentu 
10. Menyingkirkan air berlebihan dan bahan buangan (Pemparitan Limfatik) 
11. Melembapkan dan mengencangkan kulit 
12. Mencegah dan mengawal selulit 
13. Melangsingkan bonggol lemak yang tidak perlu terutama di bhgn perut, tepi dan belakang lengan, pinggul dan peha 
14. Meredakan sakit dan sengal sendi 
15. Menurunkan risiko masalah jantung dan barah 
16. Mengandungi anti-oksidan yang menjaga kesihatan jantung dan pengelak barah 
17. Meningkatkan kesihatan membran paru-paru 
18. Meningkatkan kesihatan tulang dgn menambah bahan kimis (boron) padas mineral tulang 
19. Membantu kesihatan sistem kardiovaskular dgn mengekalkan tahap kolesterol darah 
20. Membantu mengekalkan berat badan yang ideal 
21. Menghilangkan stress dan membantu tidur yang nyenyak, dan sebagainya.









1 comment:

  1. Cuka Epal adalah di antara makanan sunnah yang harus dimasukkan dalam diet harian untuk menjaga kesihatan dan mencegah penyakit kronik terutamanya kencing manis, tekanan darah tinggi dan kanser. Ia juga merupakan penawar bagi masalah gastrik. Bagaimana?

    Seringkali apabila saya syorkan Cuka Epal atau Cuka Tamar kepada pesakit saya yang ada masalah gastrik (gastritis), kebanyakan mereka akan rasa terkejut, risau, takut, was-was dan kurang yakin. Bukankah cuka itu masam dan berasid, tajam dan bisa?
    Ya benar, Cuka Epal, Tamar dan cuka dari lain-lain buah seperti anggur, ceri dan mulberry adalah bersifat asid, tetapi apabila diminum, cuka ini akan mengalkalikan makanan lain dalam perut kita. Sesuatu makanan yang bersifat asid tidak semestinya kekal pHnya (keasidan atau kealkalian) dalam perut.

    Cuka buatan adalah cuka yang menambahkan lagi masalah gastrik kerana cuka ini kekal berasid walapun dalam perut. Cuka ini tiada khasiat atau nutrisi.

    ReplyDelete